Menu

Wat is Pilates

Pilates
Pilates is een fitness systeem uitgewerkt in het begin van de 20e eeuw door Joseph Pilates. Pilates noemde zijn methode “Contrology” omdat hij overtuigd was dat zijn oefeningen de mentale vermogens gebruikt om de spieren te beheersen. De nadruk van de methode ligt bij de spieren die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de ruggegraat ondersteunen.

Joseph Pilates
Joseph Pilates werd geboren in 1879 in Duitsland. Als kind leed hij aan astma en acute reuma. Vastbesloten deze kwalen te overwinnen, kwam hij o.m. terecht bij Yoga. Als jonge bokser verhuisde hij in 1912 naar Engeland, waar na twee jaar de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Omdat hij als Duitser gezien werd als de vijand, werd hij gevangen gezet in een legerhospitaal. Hier creeerde hij zijn “aparte” toestellen met springveren die met leren riemen aan een ziekenhuisbed bevestigd konden worden, om zo te kunnen werken met bedlegerige patienten. Na de oorlog verhuisde hij in 1926 naar Amerika. In New York werd zijn oefenmethode ontdekt door professionele dansers en werd de Pilates methode een integraal onderdeel van de dansopleiding en is dat tot op de dag van vandaag gebleven.

“In one session you’ll feel the difference – in 30 sessions you’ll have a new body.” Joseph Pilates

Apparaten

Op de apparaten werd van oudsher 1 op 1 lesgegeven. Het is ideaal voor personen met een drukke agenda, waarbij een sessie ingepast moet worden of voor mensen met gezondheidsproblemen en/of blessures, waarvoor groepslessen overweldigend zijn. De individuele aandacht kan net een extra boost zijn of een voorbereiding op double/triple lessen of circuit trainingen met maximaal vijf mensen. De apparaten waren aanvankelijk ontwikkeld voor mensen, voor wie de oefeningen op de mat te zwaar waren. Later is er een groter repertoire van oefeningen voor de apparaten ontwikkeld, waarmee fantastische resultaten te bereiken zijn.

Reformer
Het meest beroemde apparaat van alle Pilates apparaten is de Reformer met zijn geavanceerde systeem van veren, lussen en katrollen. De essentie van de Reformer is het glijdende platform waarop men kan zitten, knielen, staan, liggen op rug, buik of zij. De gebruiker duwt of trekt aan de voetstang.

Cadillac (ook wel Trapezetafel genoemd)
De Cadillac is het meest effectieve en veelzijdige apparaat ooit geconstrueerd. Het is oorspronkelijk ontwikkeld voor bedlegerige patienten. Door de tijd heen heeft de Cadillac aanpassingen meegemaakt en is geworden tot wat het nu is. Het wordt nog steeds gezien als een brug tussen training en fysiotherapie.

De Cadillac is in wezen een horizontaal tafelblad, omgeven door een frame van 4 palen waaraan verstelbare veren, lussen, stangen en hefbomen zijn bevestigd. Met een training op de Cadillac werk je aan flexibiliteit van de wervelkolom, buik- en rugspieren, schoudergordel en stretch je het lichaam.

Allegro Tower
De Allegro Tower is een Reformer en Cadillac in een. Het heeft het glijdende platform van de Reformer en een deel van de trapeze van de Cadillac.

Chair
Met oefeningen op de chair werk je aan je onderrug, billen, schouder, buikspieren en bekkengebied. Hier zijn verstelbare veren de sleutel. De gebruiker duwt de aan veren verbonden “steps” weg met voeten of handen terwijl hij/zij ligt, zit of staat.

Spine corrector
Dit toestel is effectief voor het stretchen van de wervelkolom en schouders en voor het stretchen en versterken van de diepliggende houdingsspieren op een veilige gestabiliseerde en ondersteunende manier.

Ladder barrel
Op de ladder barrel kun je talrijke oefeningen doen voor het verlengen en versterken van je spieren en om je flexibiliteit te verhogen. Je kunt zowel met je buik als met je rug over de ronding liggen en het trapje wordt gebruikt om je voeten tegenaan te zetten.